man. 26. aug.
|Orkanger (første samling)
RIF-kurs i miljøkartlegging høst 2024
26-27-28. august på Bårdshaug herregård i Orkanger 23-24. oktober på Festningen Hotel & Resort, Kongsvinger
Tid og sted
26. aug. 2024, 09:00 – 28. aug. 2024, 16:00
Orkanger (første samling), Orkdalsveien 105, 7300 Orkanger, Norge
Gjester
Om arrangementet
Rådgivende Ingeniørers Forenings kurs i miljøkartlegging er Norges (og trolig verdens) beste og mest omfattende kurs i miljøkartlegging. Kurset omfatter teoretisk bakgrunn og praktisk feltarbeid (totalt rundt 50 undervisningstimer inkl. pausene), samt mange flotte opplevelser på kjøpet.
FAGLIG PROGRAM:
Samling 1: 26.-28. august på Bårdshaug herregård, Orkanger
- Det settes opp buss fra Værnes med avgang kl 09.00 (vi kan også plukke opp deltakere langs Omkjøringsvegen).
- Første dag innledes med hva de miljøfarlige stoffene gjør med oss og miljøet. Resten av dagen går med til å snakke om asbest.
- På dag to fortsetter vi med PCB, klorparafiner og andre stoffer, deretter blir det en gjennomgang av relevant lovverk for miljøkartlegging. Det blir også et dykk ned i når stoffer blir til farlig avfall. Dette er et komplekst tema, og vi vil gå gjennom ny forståelse av PCB-analyser, prøver med multiforurensning mm. Bygningsforståelse er også et viktig tema.
- På dag tre er det miljøkartlegging som er temaet: Forberedelser, gjennomføring, bruk av XRF-pistol, verneutstyr, samt praktisk feltarbeid på noen passende lokasjoner.
- Bussen er tilbake på Værnes ca 16.30.
Kursdeltakerne får en hjemmeoppgave som skal studeres før neste samling.
Samling 2: 23-24. oktober på Festningen Resort hotel, Kongsvinger
- Bussavgang fra Gardermoen kl 09.00
- På dag fire begynner vi med å gå gjennom hjemmeoppgaven i plenum. Vi tar for oss usikkerheter, tolkning av analysedata, og alle andre usikkerhetsfaktorer som påvirker våre konklusjoner. Det blir også en gjennomgang av hvordan man skal vurdere betongprøver.
- På dag fem snakker om avfallsplaner, miljøsanering i praksis og løser noe praktiske oppgaver. Dessuten blir det en gjennomgang av hvordan man skriver en god miljøkartleggingsrapport, vi viser noen triks i Word og Excel, og integrasjon mellom programmene. Etter lunsj blir det så anledning til å teste kunnskapene i en skriftlig eksamen. Som avslutning går kursholderen gjennom hva han ville svart på oppgavene.
Bussen er tilbake på Gardermoen ca 16.00.
Kurset avsluttes med en skriftlig eksamen hvor du må svare riktig på minst 40 % av oppgavene for å bestå.
KURSHOLDERE: Kurset holdes av Eirik Wærner (Multiconsult), med støtte fra Steinar Amlo (Norconsult) og May Bagge Lund (Holger Hartmann).
SOSIALT PROGRAM: Første del arrangeres på Bårdshaug herregård i Orkanger, Trøndelag. Bårdshaug herregård er opprinnelig hjemmet til gründeren og verdensmannen Christian Thams – arkitekt, minister, godseier og generalkonsul, blant annet kjent for Thamshavnsbanen, Løkken verk og Orkla-konsernet. (mer info på http://baardshaug.no/). Thams var datidens Røkke….
Den første dagen forsøker vi å avslutte med en reise på Thamshavnsbanen, verdens eldste jernbane drevet med vekselstrøm (avhengig av etterspørsel, da vi er utenfor sommersesongen), samt en omvisning i «Gammelgruva» ved Løkken verk. Her får du et godt innblikk i slitet til bergmennene på 1600-1700-tallet.
Dag to avsluttes med en historisk omvisning i den gamle herregården, samt en 5-retters middag i den historiske spisesalen, som vi har reservert kun for oss. Dette er en spesiell opplevelse, med servering på autentisk Kgl dansk porselen, og fantastiske treskjærerarbeider på møblene.
Andre samling arrangeres på Festningen Hotel & Resort, som ligger på gamle Kongsvinger festning. Festningen har tidligere vært en viktig brikke i forsvaret mot svenskene. Festningen har en fantastisk beliggenhet, med omtrent 270 graders utsyn over Østerdalen (få med deg soloppgangen!), flotte lokaler med virkelig historisk sus, og vi bor i en kaserne som er ombygd etter antikvariske prinsipper. Vi får selvsagt en historisk omvisning her også.
MAT OG ANNET: Maten på hotellene førsteklasses, med vekt på leveranser fra lokale virksomheter. 5-retters middagen den ene dagen er en skikkelig «høydare».
Dette komplette kurset koster 27.000,- for deltakere fra RIF-medlemmer og 31.000,- for andre.
Inkludert i prisen er følgende:
- Kurset (som går over to samlinger og 5 dager med til sammen cirka 27 timer forelesninger)
- Alle foredrag og mye mer blir tilgjengelig via Dropbox
- Lunsj alle dager
- Fem retters festmeny på Bårdshaug og treretters middag på Festningen
- Mineralvann til lunsjene og middag
- Overnatting i enkeltrom tre netter (rabatt for dobbeltrom)
- Visning av grøsseren «Villmark II» en av kveldene (som omhandler miljøkartlegging av et nedlagt sanatorium i Luster, hvor det skjer mye rart…)
- Trådløst nett
- Kaffe/te
- Buss/biltransport Værnes – Orkanger og Gardermoen – Kongsvinger t/r
- Historisk omvisning begge steder inkl. aperitiff
- Frokost fire dager
- Retting av skriftlig eksamen
Det som ikke er inkludert, er: Evt. vin til maten og overnatting i tilslutningsdøgn (dvs dersom du må reise en dag før for å rekke fram i tide..)
Dette blir et utrolig begivenhetsrikt kurs i hyggelige og interessante omgivelser. Vi utnytter de gamle lokalitetene til å knytte linker til miljøkartlegging.
Ved spørsmål, kontakt Eirik Rudi Wærner: EirikRudi.Waerner@multiconsult.no
Se også: https://rif.no/rif-kurs-i-miljokartlegging-fem-dagers-kurs-hosten-2023/
Synes du kurset er dyrt og langvarig? Miljøkartlegging er en alvorlig disiplin, og det er svært viktig at vi finner mest mulig av de helse- og miljøfarlige stoffene som finnes i et bygg. Hvis ikke vil arbeidstakere kunne bli eksponert eller stoffene slipper ut i miljøet. Kurset kan derfor ikke være kortere – det skulle heller vært enda mer omfattende. Dersom vi skulle hatt «9 til 4-kurs», måtte vi ha flere dager – hele 7 dager, noe som ville gjort kurset dyrere. Derfor er dette et intenst kurs. Hvis du driver med dette så sjelden at du ikke synes at du kan forsvare prisen, bør du kanskje vurdere om du skal overlate miljøkartlegging til andre som gjør det mer regelmessig.