top of page

RIF-kurs i miljøkartlegging (6 dager)
Hurtigruten, våren 2023
7. mars - 12. mars

Dette er miljøkartleggingskurset for sjøulker!

Rådgivende Ingeniørers Forenings kurs i miljøkartlegging er Norges (og trolig verdens) beste og mest omfattende kurs i miljøkartlegging. Kurset omfatter teoretisk bakgrunn og praktisk feltarbeid (totalt rundt 50 undervisningstimer inkl. pausene), samt mange flotte opplevelser på kjøpet.

 

Dette blir et seks-dagers kurs på Hurtigruten fra Kirkenes til Bergen med MS Trollfjord!  Kurset begynner en tirsdag og avsluttes førstkommende søndag, Det vil være kurs fra tidlig om morgenen til sent på kvelden, men vi vil legge inn pauser underveis, slik at kurset ikke vil oppfattes som «overload».  Med seks dager får vi litt bedre tid til å fordype oss og bli enda bedre på for eksempel asbest.  Vi vil bl.a. legge mye vekt på risikovurdering av asbest og miljøgifter.  Vi legger opp til at vi drar på praktisk miljøkartleggingsoppdrag i Trondheim.

 

FAGLIG PROGRAM

Avreise fra Kirkenes kl 12.30 tirsdag den 7.3.

Første dag innledes med hva de miljøfarlige stoffene gjør med oss og miljøet.  Resten av dagen går med til å snakke om asbest.

På dag to fortsetter vi med PCB, klorparafiner og andre stoffer, deretter blir det en gjennomgang av relevant lovverk for miljøkartlegging. Det blir også et dykk ned i når stoffer blir til farlig avfall.  Dette er et komplekst tema, og vi vil gå gjennom ny forståelse av PCB-analyser, prøver med multiforurensning mm. Bygningsforståelse er også et viktig tema.

På dag tre tar vi for oss usikkerheter, tolkning av analysedata, og alle andre usikkerhetsfaktorer som påvirker våre konklusjoner.  Det blir også en gjennomgang av hvordan man skal vurdere betongprøver.

På dag fire er det miljøkartlegging som er temaet: Forberedelser, gjennomføring, bruk av XRF-pistol, verneutstyr, samt praktisk feltarbeid på noen passende lokasjoner.

På dag fem står vi opp tidlig, og drar på praktisk miljøkartlegging i Trondheim. Resten av dagen snakker om avfallsplaner, miljøsanering i praksis og løser noe praktiske oppgaver.

På dag seks blir det en gjennomgang av hvordan man skriver en god miljøkartleggingsrapport, vi viser noen triks i Word og Excel, og integrasjon mellom programmene.  Etter lunsj blir det så anledning til å teste kunnskapene i en skriftlig eksamen.  Som avslutning går kursholderen gjennom hva han ville svart på oppgavene.

Båten legger til kai i Bergen søndag kl 14.45.

 

KURSHOLDERE

Kurset holdes av Eirik Wærner (Multiconsult), med støtte fra Steinar Amlo (Norconsult) og May Bagge Lund (Holger Hartmann).

 

SOSIALT PROGRAM

Alle er på båten hele tiden, derfor har vi i prinsippet program hele dagen. Men vi tar pauser og avbrytelser underveis, slik at kursdeltakerne får med seg severdigheter som f.eks. Risøyrenna, Trollfjorden, Lofoten, De syv søstre osv. Det er også normalt fri litt før båten legger til land i alle havner, som f.eks. Vardø, Hammerfest, Stokmarknes, Svolvær, Brønnøysund, Trondheim og Ålesund. Vi tar også pause dersom det blir meldt om hval eller andre severdigheter.

Vi får også med oss transmaking, akevittsmaking, passering av polarsirkelen og andre opplevelser som Hurtigruten har lagt inn.

Dag 1 reiser vi fra Kirkenes til Berlevåg. Hvis været tillater det, legger vi til i Vardø. Vardø har en stor mengde Eternit-hus, radarstasjon, Vardøhus festning og heksebrennings-monument.

Dag 2 passerer vi Melkøya og kommer til Hammerfest, hvor båten ligger lenge nok til å få sett byen. Rundt midnatt ankommer vi Tromsø, akkurat tidsnok til et lite besøk på Skarven før båten rar videre.

Dag 3 våkner vi opp i Harstad, båten kjører gjennom vakre Risøyrenna, passerer Sortland og Stokmarknes, hvor det splitter nye Hurtigrutemuseet ligger. Ferden går videre gjennom Raftsundet, som deler Lofoten i to, og ankommer Svolvær. På natta krysser vi Vestfjorden.

Dag 4 passerer vi Bodø i løpet av natta, og våkner opp langs Helgelandskysten. Vi passerer Sandnessjøen og går i land i Brønnøysund. På kvelden passerer vi Rørvik.

Dag 5 våkner vi i Trondheim, hvor vi drar på feltarbeid. Båten er innom Kristiansund og Molde, og Ålesund passeres rundt midnatt.

Dag 6 passerer vi Stadt-havet om natta, og våkner opp et sted utenfor Florø. I løpet av dagen krysser vi Sognefjorden og cruiser innaskjærs nesten helt fram til vi ankommer Bergen.

 

MAT OG ANNET

Maten om bord er førsteklasses, men alt kan gjøres bedre. En av dagene oppgraderer vi derfor til a la carte restauranten og får en skikkelig gourmetmiddag.

På båten er det trimrom, badstue og to boblebad.

 

Her får du både et topp kurs og verdens mest fantastiske sjøreise!

 

PRISER OG VILKÅR:

«Basic» kurspris er kr. 30.000

Du kan velge mellom innvendig og utvendig lugar, som du har alene. For utvendig lugar er det et pristillegg på 3.500 kroner.

For deltakere fra firmaer som ikke er RIF-medlemmer, blir det et ekstratillegg på 4.000 kroner.

Kursavgiften inkluderer kurs, lugar, og all mat. Det eneste som kommer i tillegg, er reisen til Kirkenes og reise fra Bergen og hjem.

Det er også mulig å ha med seg ledsager på turen, som deler lugar med deg. Pris for ledsager er 9.000/11.000 kroner i henholdsvis innvendig og utvendig lugar. Ledsagere får selvfølgelig også oppgradert middag den ene dagen.

Det er bindende påmelding etter 16. november. Etter denne datoen kan vi ikke garantere at det er plass. Vi har reservert 20 plasser.

Vi må ha 10 påmeldte kursdeltakere innen 16. november2022 for å kunne gjennomføre kurset – ved for få påmeldte kan kurset avlyst.

Påmeldinger etter 16. november belastes et tilleggsgebyr på 2.000 kroner i tillegg (og vil være avhengig av at det er ledige lugarer).

 

I og med at dette kurset går over en hel arbeidsuke inklusive en søndag, er det neppe noe man kaster seg på i siste liten – her må det trolig planlegges og avklares både med familien og jobb. 

 

Inkludert i prisen er følgende:

  • Kurset (som går over seks dager)

  • Alle foredrag og mye mer blir tilgjengelig via Dropbox

  • Frokost og lunsj alle dager

  • Treretters middag eller buffet fem dager

  • Oppgradert middag en av dagene

  • Visning av grøsseren «Villmark II» en av kveldene (som omhandler hi-tech miljøkartlegging av et nedlagt sanatorium i Luster, hvor det skjer mye rart…)

  • Overnatting i enkeltlugar

  • Trådløst nett (dekning avhengig av lokale forhold)

  • Kaffe/te

  • Retting av skriftlig eksamen. Du får kursbevis med bestått dersom du klarer minst 40 % riktig på oppgavene

 

Det som ikke er inkludert er drikke til maten og tilslutningsreiser.

 

Programmet finner du her:  PROGRAM

Påmeldingslink: http://www.hjellnesconsult.no/machform/view.php?id=50380

Flere opplysninger: erw@multiconsult.no.

 

Synes du kurset er dyrt og langvarig?

Miljøkartlegging er en alvorlig disiplin, og det er svært viktig at vi finner mest mulig av de helse- og miljøfarlige stoffene som finnes i et bygg. Hvis ikke vil arbeidstakere kunne bli eksponert eller stoffene slipper ut i miljøet. Kurset kan derfor ikke være kortere – det skulle heller vært enda mer omfattende. Dersom vi skulle hatt «9 til 4-kurs»,  måtte vi ha flere dager – hele 7 dager, noe som ville gjort kurset dyrere. Derfor er dette et intenst kurs. Hvis du driver med dette så sjelden at du ikke synes at du kan forsvare prisen, bør du kanskje vurdere at du skal overlate miljøkartlegging til andre som gjør det mer regelmessig.

 


bottom of page